Klima

Ovo područje ima 2600 sunčanih sati godišnje i jedno je od najsunčanijih na Mediteranu. Temperatura mora tijekom ljetne sezone je 25° do 27°C. Temperature (u Celzijusima) zimi se kreću od -1° do 3°C u kontinentalnom pojasu, od -5° do 0°C u planinskom području, te od 5° do 10°C u obalnom području. Temperature (u Celzijevim stupnjevima) ljeti se kreću od 22° do 26°C u kontinentalnom dijelu zemlje, 15° do 20°C u planinskom području, te 26° do 30°C u obalnom području.

Najčešći vjetrovi su sjeveroistočni vjetar bura koji donosi hladno vrijeme, kopneni povjetarac maestral koji najavljuje lijepo vrijeme i počinje puhati obično oko 11 sati, a tu je i jugo, vlažan vjetar koji puše s jugoistoka.

Lokacija

Grad Senj nalazi se na hrvatskoj obalnoj cesti između Rijeke i Zadra, prometnici koja povezuje Rijeku s ostatkom juga. Područje grada obuhvaća morsku obalu u dužini od 76 km. Senj je također dobro povezan s glavnim gradom Hrvatske, Zagrebom, te se do Zagreba može stići u tren oka, što znači da se Senj može i turistički osloniti na glavnu zagrebačku zračnu luku. Ako dolazite iz Slovenije, nakon graničnog prijelaza, izravna veza je preko Rijeke, koja je udaljena samo 65 km. Najbliža zračna luka gradu Senju je Rijeka, Zračna luka Krk, udaljena 51,28 km.

Grad Senj

Grad Senj nalazi se u najvećoj županiji u Hrvatskoj, a najveći dio područja zauzima planina Velebit. Najbliži otok Senju je Pag, Senj je mali grad, ali to ga ne čini manje važnim. Ima ključnu geolokaciju s obzirom na povezanost kontinentalnog i morskog dijela Hrvatske. Nalazi se na raskrižju tri strateška grada u Hrvatskoj - Zagreba, Rijeke i Splita. Okružen je autentičnim gospodarskim potencijalom, poljima zelenila, šumama, vodama, nacionalnim parkovima, parkovima prirode, rijekama i Jadranskim morem.

Povijest grada

Senj je staro naselje koje je nastalo na brdu Kuk prije više od 3000 godina. U prapovijesti je tu bila luka i trgovačko središte, mjesto gdje su ljudi koji su dolazili s raznih strana mogli razmjenjivati ​​svoju robu. Kako je važnost mjesta rasla, doseljenici s brda su se selili sve bliže i bliže moru formirajući tu novo mjesto, koje se prvi put spominje u 4. stoljeću prije Krista. Senj ima ogromnu povijest, a svaki pojedini kamen priča priču punu bitaka, pobjeda, različitih naroda, stvarajući kroz stoljeća najvažnija arheološka nalazišta kamenih spomenika, skulptura Bogova i Boginja, arhitektonskih djela i nadgrobnih spomenika. Neki su još uvijek sačuvani, pa stoga Senj vrijedi posjetiti kako domaćim tako i stranim turistima.

Okolica - Atrakcije

Velebit je najvažnija hrvatska planina, a područje dijeli na dva dijela: kontinentalni i primorski. Velebit je i svjetski rezervoar raznolike biosfere s dva nacionalna parka: Nacionalni park PAKLENICA i Nacionalni park SJEVERNI VELEBIT. U sklopu ovog parka prirode nalazi se najveće ležište kvalitetne pitke vode u Hrvatskoj. Važnost prostora obogaćuju i atraktivne rijeke: Gacka, Lika, Una i Korana.
Svi ovi lokaliteti su lako dostupni iz hotela Bura 45, a svaki boravak čine još privlačnijim, a gostima pružaju mogućnost istraživanja prekrasnih i raznolikih dijelova Hrvatske.

Mjesta za posjetiti

Ličko-senjska županija zauzima 58% ukupne površine hrvatskih nacionalnih parkova, a tu je i najveći broj zaštićenih lokaliteta. Središnja mjesta za posjetiti su Nacionalni park Plitvička Jezera, koji su hrvatski dragulj, bilo da idete tamo tijekom ljetnih ili zimskih dana, zatim Paklenica, Sjeverni Velebit, te Park prirode Velebit.

Lokalne atrakcije

PRIZORI I ZVUCI

Tvrđava Nehaj
Gradski muzej Senj
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije
Sakralna baština
Glagoljsko - senjska tiskara
Park senjskih književnika
Svetište Majke Božje od Krasna
Šumarski muzej Krasno
Nacionalni park Sjeverni Velebit
Kuća Velebita